Інші завдання дивись тут...

§ 5. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Контрольні запитання. Сторінка 28.

Запитання 1. Що таке обмін речовинСукупність процесів перетворення речовин в організмі, що спрямовані на його збереження та само відтворення.

Запитання 2. Яке значення обміну речовин у життєдіяльності людини? Забезпечення організму поживними речовинами для побудови власних речовин та енергією для фізіологічних процесів, що забезпечує життєдіяльність організму. 

Запитання 3. Як в організм людини потрапляють поживні речовини? У процесі живлення з їжею в організм поступають складні поживні речовини.

Запитання 4. Які процеси перетворення енергії відбуваються в організмі людини? Компоненти їжі розщеплюються у шлунково-кишковому тракті на прості поживні речовини з виділенням тепла, переносяться кров'ю до клітин, там прості поживні речовини розщеплюються до кінцевих продуктів, виділяючи та акумулюючи АТФ. Енергія витрачається на забезпечення пластично-будівельної функції та різних фізіологічних процесів.

Запитання 5. Чому саме для дітей особливо важливим є повноцінне харчуванняПовноцінне харчування забезпечує ріст та розвиток дитячого організму.

Завдання 1. Поясніть, чому людині постійно потрібно харчуватися. Людині властиве гетеротрофне живлення, вона використовує готові органічні речовини їжі для побудови власних речовин.

Завдання 2. За малюнком 14 поясніть значення білків, жирів, вуглеводів у обміні речовин і перетворенні енергії в організмі людини. Білки є будівельним матеріалом, вуглеводи – основним енергетичним матеріалом, жири – енергетичним та запасним матеріалом. 

 

§ 6. ЇЖА ТА ЇЇ КОМПОНЕНТИ.

Контрольні запитання. Сторінка 36.

Запитання 1. Що таке поживні речовини? Білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, вода.

Запитання 2. Наведіть приклади основних поживних речовин і продуктів, у яких вони наявні. Білки наявні у рибі, м'ясі, яйцях, молоці, зернових, бобових, горіхах, овочах, фруктах. Жири наявні у рослинних оліях, салі, молоці, сирі, вершковому маслі, плодах авокадо, насіння соняшнику, льону, горіхах. Вуглеводи наявні у зернових, меді, картоплі, цукрі, манній крупі. 

Запитання 3. Що таке вітаміни? Наведіть приклади. Вітаміни – біологічно активні речовини різного хімічного складу, які майже не утворюються в організмі людини, вони надходять до нього з їжею (А, С, D, В1, В2, В12 тощо). 

Запитання 4. У яких продуктах харчування містяться вітаміни групи В? Яка їх роль в організмі людини? У рослинних продуктах: неочищеному рисі, борошні грубого помелу, бобових, гречаній крупі. Беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів. 

Запитання 5. Які хвороби можуть виникнути при дефіциті вітамінів А, С, D, В? А (куряча сліпота), С (цинга), D (рахіт), В (Бері-бері).

Запитання 6. Яка роль води в життєдіяльності людини? Складова клітин, тканин; універсальний розчинник; регулює водно-сольовий баланс; роль у виведенні речовин;  збереження об'єму та пружності (тургор) клітин; сприяє терморегуляції.

Запитання 7. Назвіть макро- та мікроелементи, які необхідні для організму людини. Яка їх роль? Мікроелементи (кальцій, фосфор, калій, залізо, магній, натрій, хлор, сірка), мікроелементи (мідь, кобальт, нікель, марганець, цинк, хром, йод, фтор, селен, молібден та ін.). Входять до складу клітин організму, тканин; необхідні для обміну речовин, пов'язаного з виведенням із клітини та надходженням до неї різних хімічних сполук, підтримують сталість внутрішнього середовища (водно-сольовий баланс); впливають на  ріст і розвиток організму; активізують ферменти, взаємодіють із гормонами, вітамінами; посилюють передачу нервових імпульсів; впливають на захист від хвороб та несприятливих чинників середовища; стимулюють нормальне функціонування всіх систем органів людини.

Завдання 1. Запропонуйте заходи уникнення авітамінозу. Раціональне харчування.

Завдання 2. Розгляньте схему (мал. 18). Накресліть і доповніть її в робочому зошиті.

Вітамін А

Вітаміни групи В

Вітамін С

Вітамін D

Риб'ячий жир, молоко,  вершкове масло, печінка, морк­ва, шпинат, червоний солодкий перець, зелена цибуля, абрикоси

Яєчний жовток, морква, неочищений рис, борошно грубого помелу, бобові, греча­ні крупі, пивні дріжджі.  

Шипшина, лимон, червоний солодкий перець, горобина, смороди­на, суниці, капуста (особливо квашена)

Яєчний жовток, печінка, риб'ячий жир, м'ясо жир­них риб, лосось, вершкове масло, абрикоси, чорна смородина, цитрусові.

Завдання 3. Підготуйте розповідь про хімічні елементи, які постійно наявні в організмі людини та ті, які необхідні йому.

 

§ 7. СКЛАД ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Контрольні запитання. Сторінка 38.

Запитання 1. Що таке харчові потреби людини? Потреба організму в усіх поживних речовинах — білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінеральних речовинах і воді.

Запитання 2. Від чого залежать норми харчуванняВід енергетичних потреб організму.

Запитання 3. Чим небезпечне надмірне голодування для здоров'я людини? Недостатнє харчування призводить до зменшення маси м'язів, затримує ріст і розвиток, знижує імунітет.

Запитання 4. Що таке енергетичні потреби людини? У чому вони полягають? Потреба організму в енергії для забезпечення різних процесів життєдіяльності (рухів, травлення, дихання, підтримання температури тіла тощо).

Запитання 5. Чому потрібно щодня вживати і білки, і жири, і вуглеводиДжерелом енергії є енергія хімічних зв'язків молекул органічних речовин (білків, жирів та вуглеводів), які людина споживає як їжу.

Завдання 1. Складіть свій добовий харчовий раціон, ураховуючи свої енерговитрати. Для цього вам буде корисною таблиця 4 «Калорійність і хімічний склад продуктів харчування». 

Завдання 2. Дослідіть свій організм. Для цього виміряйте свій ріст і вагу. Запишіть їх до робочого зошита. Такі вимірювання проводьте в кінці кожного семестру.

Інші завдання дивись тут...